Galleria

Videoilla kuten Politiikan kokonaiskuva käytän usein jotain itsetehtyjä graafeja ja taulukoita illustroidakseni asioita. Tällä sivulla koitan kerätä osan niistä lähinnä omaan käyttööni kun olen jossain tien päällä. Myös muut “pressikuvat” yms. ovat täällä.
Kuuden kohdan vaaliohjelma 2019 eduskuntavaaleissa, ja LEAN-valtiomallin valinnaiset verot
Valinnaisten verojen sijaan voi ajatella asian leikkauslistan kautta, joka veronkevennyksien sijaan jaetaan perustulona. Jos laittaa ylemmän kaavion bullet-listaan merkintöjä, niin ne vain vähennettäisiin omasta perustulosta.

Yli 800e/kk perustulo saattaisi olla mahdollista menettämättä koulutusta, terveydenhuoltoa tai mitään tärkeää. Se on enemmän tukea kuin moni työtön tai opiskelija saa nytkään, mutta sen saisi vielä omien palkkatulojenkin päälle. Ilman minkäänlaista paperisotaa.

Jokaisella poliitikolla pitäisi olla takaraivossa leikkauslistaa valmiina, sillä valtio on niin suuri ja rönsyilevä, että se ei hallitse enää edes itse itseään, vaan erinäiset etujärjestöt ja tuki ry -saajat ajavat jo meidän yhteistä politiikkaa jo yhtä paljon kuin itse eduskunta, joka vain hätää huutaessaan pyytää pankeilta lisää lainaa maksaakseen kaiken. Koronakriisi vahvisti tämän asian, kun pelikoneiden vähentynyt käyttö korvattiin velanotolla, jotta Veikkauksen tukirahoja saaneet säätiöt eivät menettäisi euroakaan.

Statismi vs anarkia, vasemmisto vs. oikeisto? Hevosenkenkä äärioikeistoon on äärtä, koska se poistuu oikeistosta kohti statismia ja sosialismia. Kun joku puhuu äärioikeistosta, hän tarkoittaa oikeasti autoritääristä sosialismia. Luonnon tila on lähempänä oikeistolaisuutta, ja täydellinen valtiojohtoisuus on lähempänä vasemmistoa. Myös libertarismi ja anarkokapitalismi on oikeistoa, ja melko äärimmäistä sellaista, siis äärimmäistä siten, että sen kauemmas valtiokeskeisyydestä ei pääse. Huvittavaa onkin, kun vasemmistolainen pitää itseään antifastistina ja anarkistina tajuamatta missä ihmeen paradoksissa hän on.
Vasemmalla vuokralainen maksaa enemmän veroa elämässään (nykytila) kuin asuntonsa jo maksanut. Tämä johtuu vuokrien tuloveron alaisuudesta. Joko tulovero pitäisi poistaa, tai tehdä vuokrasta verovähennyskelpoinen kotitalousvähennyksen tapaan, jolloin vuokralla saisi hieman enemmän nettotuloja kompensoidakseen sitä, että oma asuminen maksaa veroja valtiolle.

Oikealla on toinen ääriesimerkki: ei lainkaan tuloveroa, mutta kaikki vero on maapohjaverossa. Jos vero olisi korkein keskustoissa, tämä ohjaisi tehostamaan maankäyttöä ja rakentamaan ylös, näin poistaen asuntopulaa ja keventäen asumisen hintaa. Se myös nostaisi työllisyyttä, koska työn verotus olisi nolla.

Oleellista tässä harjoituksessa on ymmärtää, että nykysuomessa euro säästetty on arvoltaan enemmän kuin euro tienattu. Marginaaliveroprosentin ollessa esim. 50%, niin pitää tienata 2 euroa saadakseen yhden euron. Joten jos asumisessa voi säästää kuussa 800 euroa maksamalla 1000e vuokran sijaan 200e vastiketta, niin säästät oikeita palkkatuloja helposti yli 1600 euroa, mikä on jo aivan mieletön summa.

Vuokran verovähennyskelpoisuus mahdostaa myös virtuaalisen asunnon, eli voit ostaa Kojamon osaketta, asua jossain vuokralla, ja maksaa osingoilla vuokrasi, ja näin säilyttää liikkumisvapauden, ja pitää rahat hajautettuna tuhansiin asuntoihin eikä vain yhteen, joka voi olla homeessa. Osinkosi on verovapaata vuokran kokonaismäärään asti. Voit laskea, että aika lailla enemmän joudut silti Kojamoa ostamaan, kuin oman asunnon ostamalla. Siellä on silti piiloveroja enemmän.
Laskin huvikseni mitä 4000e/kk tienaava aiheuttaa veroina työnantajalleen yhteensä. Saat pitää 56% rahoistasi. Tämän jälkeen jos ostat polttoainetta, josta veroa on 2/3, niin jäljellesi jää 18.5% mitä voit käyttää kulutukseen yhteensä. Eli kokonaisveroaste tuloistasi voi kulutuksen jälkeen voi pahimmillaan olla jopa 81.5%. No kidding.
Puolueet arvokartalla. Olen oikeistoliberaali, eli vapaus ja vastuu, mikä on asioiden luonnollinen olotila. Jos vastuuta vähennetään lisäämällä vasemmistolaisuutta, niin vaadin vapauden vähentämistä nousevalla konservatismilla, eli tutut ikärajat, virastot, lupaprosessit ja valvonnat, mitä Suomi jo nyt tekee.

Toisin sanoen, jos me muut olemme vastuussa sinusta, niin sääntöjen pitää olla sellaiset, että sinä et joudu vaikeuksiin ymmärtämättömyyttäsi, koska se maksaa meille kaikille yhteisönä.

Vastuuton kulma on liberaalivasemmisto, jossa henkilöllä on paljon vapauksia elämästään, mutta hän ei ole itse vastuussa siitä. Tällöin kustannuksille ei ole olemassa mitään kattoa, ja lopulta maksajat, eli talousoikeistolaiset joko lähtevät maasta tai lopettavat työnteon kokonaan. Kun vastuuton kulma tekee yksinään oman maansa, ne eivät ole koskaan toimineet.

Autoritäärinen äärioikea on uskonnollinen fundamentalistiosasto, jossa sinulla on täysi vastuu itsestäsi, mutta kätesi ovat sidotut yhteiskunnan puolelta autoritäärisillä säännöillä. Toisin sanoen olet lukossa, koska et voi ohittaa sääntöyhteiskuntaa, mutta olet vastuussa itsestäsi samaan aikaan. Et pystyisi siis nousemaan köyhyydestä esim. tekemällä jotain paremmin ja tehokkaammin, koska se olisi kielletty. Se olisi epäeettistä.

Vasemmistolainen ja konservatiivinen, totalitaristinen autoritärismi, on vasen yläkulma. Siellä on kommunismi ja natsismi. Yksilöä ei enää ole, on vain valtio, joka verottaa ja pakottaa sinut hengiltä. Jos valtio käyttää verovarat väärin, niin sinä kärsit. Olet täysin riippuvainen siitä, ja täysin sieluton osa koko järjestelmää.

Kuten näistä voitte nähdä, ainut looginen paikka yksilölle on edustaa maltillista oikeistoliberalismia, tai maksimissaan keskustaa. Se on sielukkain, taiteellisin ja yksilöä kunnioittavin politiikan suunta, mutta ilman kärsimystä ja merkittävää eriarvoisuutta.
Syntyvyyteen vaikuttaa pienituloisuus keski-ikäisissä, varsinkin miehet, sillä isiksi valikoituu vain hyvätuloiset miehet. Nuorten 20-30 vuotiaiden miesten taloutta kohentamalla siis parannetaan todennäköisesti syntyvyyttä kaikista eniten.

Kukapa olisi uskonut, että perheen perustaminen on kiinni perheasunnon ostamisesta, ja viehättävän kumppanin löytymisestä puolin ja toisin? Kukaan ei halua työttömien ja köyhien kanssa aloittaa perhettä. Nämä on niitä asioita, jotka Sokea Reettakin voi teille kertoa, mutta moni ei vaan usko, koska oma moraaliposeeraus++ ei salli kohdata totuutta silmiin, vaikka on tilastot ja kaikki.
#leanvaltio, juhosalo, juho salo, ilmastonmuutos
Lyhyemmin sanottuna, #leanvaltio vähentää päästöjä ihan siinä missä öljylämmityksen vaihto maalämpöön
Kuva: Pexels – ei vaadi referointia
ilmastonmuutos, verotus, julkinen raha, bkt, luonnonvarat, kulutus
Ilmastonmuutoksen realiteetit: vähemmän olisi enemmän kun kyse on päästöistä
Valokuva: Tuomas Vitikainen, Creative Commons BY-SA 3.0
Ilmastonmuutoksen realiteetit: jos koko maailma olisi Intiaa, meitä olisi 55 miljardia ja maailman päästöt 280% nykyisistä.

Käy myös katsomassa CO2/M2 pinta-alaperusteinen päästökartta, niin se avaa silmäsi: https://i.redd.it/wmqc7wqjyov11.jpg
kerrostalo
Sallimalla asuntoihin 2.1m korkea lisäkerros voidaan tiivistää kerrostalon kuutiotehokkuutta, ja saada edullisempia perheasuntoja. Miksi makuuhuoneessa pitäisi olla merkittävän korkea, nykyvaatimuksen 2.5m, huonekorkeus? Rakennuskoodi tekee asumisesta kallista ja energiatehotonta.
Juho Salo, juhosalo, eduskuntavaalit 2019, poliitikko, vaalikuva, official
2019
juho salo, pieni kuva
Pikkukuva 300×300
Istuskelemassa Pyhäjärven rannalla joskus 2017.